Historia om receptet
Ursprung och tradition
Dorayaki är ett klassiskt japanskt bakverk (wagashi) som har sina rötter i tidigt 1900-tal. Ursprungligen fylldes de små pannkakorna med söt röd bönpasta (anko), en smak som länge varit självklar i japansk matkultur. Namnet tros komma från ordet “dora” (gong), eftersom formen påminner om en rund trumma.
Från Japan till fusion
Med tiden spreds dorayaki utanför Japan och började anpassas till nya smaker. På internationella matbloggar runt om i världen blev Nutella en populär fyllning. Kombinationen av japansk form och västerländsk choklad- och hasselnötskräm är ett tydligt exempel på matkulturell fusion.
Variationer och kreativitet
Utöver Nutella finns en mängd variationer:
- Klassisk fyllning med röd bönpasta (anko)
- Matchakräm eller vaniljkräm för en modern twist
- Fruktmarmelad eller kastanjepasta, vilket ofta nämns i internationella recept på exempelvis Cookist
Nutella-versionen har dock blivit en favorit, eftersom den tilltalar både barn och vuxna och är lättare att ta till sig än de mer traditionella smakerna.
Dorayaki idag
Idag är dorayaki både ett traditionellt japanskt bakverk och ett trendigt inslag på sociala medier och matbloggar. Just varianten med Nutella har bidragit till att göra dorayaki känt i nya delar av världen – en söt symbol för hur gamla traditioner kan få nytt liv i mötet med globala smaker.